De Keuze: 'Vele handen maken licht werk'

"Mijn hele leven doe ik al vrijwilligerswerk. Voor de kerk, bejaarden, de jeugd... Ik was al met een aantal daarvan gestopt toen ik vijf jaar geleden een advertentie zag met een oproep voor vrijwilligers terminale zorg. Ik had op dat moment al oudere ouders en kon mij direct verplaatsen in de behoefte aan extra zorg tijdens de terminale fase. Ik zou ook willen dat een ander zoiets voor mij zou doen. Dat was voor mij een reden om mij aan te melden", vertelt Annie. "In eerste instantie moet het werk je aanspreken. Nu ik zelf vrijwilliger ben, merk ik hoe belangrijk het is dat nieuwe vrijwilligers zich blijven aanmelden. Vele handen maken licht werk en hoe meer vrijwilligers, hoe beter het werk verdeeld wordt."

De theorie:'Even opfrissen'
"Iedereen die zich aanmeldt, volgt eerst een cursus van acht middagen. De training bereidt je goed voor op de praktijk en geeft handige tips, zoals tiltechnieken", licht Annie toe. "Eens in de zes weken hebben we een VPTZ-middag voor alle vrijwilligers met meestal een centraal thema. Ik had laatst verzocht om tiltechnieken weer als thema te nemen. Als opfriscursus.Verder wisselen uiteraard ervaringen uit en praten we elkaar weer even bij."

De praktijk: 'Niet doortrekken'
"Ik werk geen vast aantal uren per week maar 'op afroep'. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld nog maar twee keer ingezet. Dat hangt dus van de aanvragen af, maar op deze manier is het werk wel goed vol te houden. Ik weet nog goed dat ik en een aantal collega's voor het eerst 's nachts moest werken. De volgende dag kwamen we bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Ik vertelde dat ik het toilet niet had doorgetrokken in verband met lawaai. Toen bleek dat mijn collega's precies hetzelfde hadden gedaan! Dat hilarische feit schiep direct een band."

De vrijwilliger: 'Geduldige, koubestendige eenling'
"Vrijwilligers VPTZ moeten het volgens mij belangrijk vinden om iemand te helpen, maar niet hun werk mee naar huis nemen. Verder moet een vrijwilliger er tegen kunnen om alleen te zijn en geduldig zijn. Ik verzorgde laatst een man met non-hodgkin en die kon ik bijna nergens aanraken want dat was pijnlijk. Hij was ook nog zwaarlijvig, waardoor ik heel geduldig een manier moest verzinnen om deze man te kunnen verzorgen. Het is overigens ook handig als een vrijwilliger goed tegen kou kan, want veel mensen hebben 's nachts de verwarming uit en willen of kunnen de verwarming niet hoger zetten", lacht Annie.

De organisatie: 'Initiatiefrijk'
"De VPTZ is een professionele en initiatiefrijke organisatie die volgens mij heel goed heeft ingespeeld op een groeiende behoefte. Verder wordt er altijd naar je geluisterd en eigen initiatieven worden erg gewaardeerd", vertelt Annie.